Reverse Marketing

SEA voor absolute beginners: Dit moet je weten!

Om te beginnen.

Gevonden worden in Google? Dat klinkt stukken eenvoudiger dan dat het in werkelijkheid is. 

Wist je dat de bovenste zoekresultaten altijd bestaan uit adverteerders die betaald advertentieruimte inkopen? We vertellen je meer.

Google weet zijn dienst goed om te zetten in het genereren van inkomsten. Hoe kan het ook anders, het zoekplatform is dagelijks goed voor zo’n 3,5 miljard zoekopdrachten. Niet mis. 

Dan kun je je direct afvragen, hoe word ik getoond binnen die zoekopdrachten?

Note voor de wat meer gevorderde marketeer: In dit artikel gaan we uit van een search advertentie in de meest basis vorm o.b.v. handmatige CPC!

Wat is SEA?

Google biedt de mogelijkheid om advertentieruimte in te kopen binnen de zoekresultatenpagina, ook wel de SERP (Search Engine Result Page) genoemd. Wanneer je advertentie getoond wordt, verschijn je bovenaan de SERP. Deze vorm van adverteren wordt ook wel SEA (Search Engine Advertising) genoemd. 
Advertentieruimte inkopen doe je middels een tool genaamd Google Ads, hét belangrijkste platform voor veel digital marketeers. 
Middels dit platform kun je verschillende vormen van advertentieruimte inkopen. Zo kun je bijvoorbeeld ook adverteren binnen YouTube (video marketing)  en op websites die advertentieruimte aanbieden middels Google AdSense (Display advertising). In dit artikel beperken we de focus tot SEA.

Hoe begin je aan SEA?

Om aan de slag te gaan met SEA dien je eerst een Google Ads account aan te maken. Dit account maak je aan met een Gmail adres. Het account is gratis aan te maken en vereist door het stappenplan enkel wat geduld en concentratie.
Nice, je account is ingericht. Geef jezelf een high-five en pak een kop koffie, want nu begint het echte werk.

Search Campagnes

Advertentieruimte inkopen begint bij het opzetten van een campagne. Binnen Google Ads zijn er talloze campagne types, die uitleg zullen we je in dit artikel besparen.

We beginnen met een zoekcampagne. Een campagne kun je zien als een map waarin je alle instellingen instelt om gevonden te worden op een bepaald onderwerp.

In een later stadium leer je ook hoe je campagnes kunt inzetten voor promotionele- en andere geavanceerde doeleinden. In dit artikel houden we het basic, je wil gevonden worden binnen Google. 
Campagnes worden opgedeeld in advertentiegroepen. Deze kun je zien als submappen met aparte instellingen. Binnen advertentiegroepen kun je onderscheid maken in de onderwerpen waarop je gevonden wil worden, maar ook kun je hier bijvoorbeeld doelgroepen segmenteren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Keywords

Dan is het moment aangebroken om na te denken op welke zoektermen je gevonden wil worden. Dat doen we aan de hand van keywords. Deze keywords voegen we toe aan de advertentiegroepen binnen de campagne. Een keyword kan bestaan uit een gedeelte van de zoekterm, maar kan ook de directe zoekterm zelf zijn.
Keywords kunnen we weer opsplitsen in verschillende zoekwoord types. Om je niet verder te verwarren hier een linkje naar de uitleg van Google zelf.

Wil je weten wat SEA voor jouw business kan betekenen? Neem dan contact op middels de button!

CPC

Still with me? Dan gaan we door met het kostenplaatje. Keywords worden niet zomaar gegarandeerd vertoond wanneer je ze instelt binnen Google Ads. Bovendien willen je concurrenten ook gevonden worden op deze termen. 

Daar heeft grootmacht Google wat op gevonden: het lucratieve veilingmodel. 

Per keyword heb je de mogelijkheid om een CPC in te stellen. CPC staat voor cost per click en is onder de alternatieven de meest eenvoudige biedstrategie om mee te adverteren. 

De CPC van een keyword kun je zien als het bod dat je uitbrengt op de veiling. Win je die veiling? Dan wordt je advertentie getoond binnen de SERP en is dit het bedrag dat je betaalt wanneer een gebruiker op je advertentie klikt.

Wat wordt er dan vertoond?

De laatste stap! Wanneer je campagne, advertentiegroepen en keywords zijn ingericht kijken we naar de advertenties. 

Een advertentie stel je in door meerdere koppen en beschrijvingen toe te voegen aan een zogeheten RSA (Responsive Search Ad). Google laat vervolgens de meest relevante combinatie van koppen en beschrijvingen zien aan de gebruiker. 

Binnen de advertentie stel je ook je landingspagina in waar je wil dat de gebruiker naar doorverwezen wordt.

Pff, oké dus samengevat…

Adverteren binnen de Google SERP kan door middel van het opzetten van campagnes binnen Google Ads. Deze campagnes zijn op te delen in advertentiegroepen die elk keywords bevatten. Deze keywords kennen een eigen CPC. Wanneer deze CPC het hoogste bod is, worden je advertenties getoond. Dit is vervolgens het bedrag dat je betaalt wanneer een gebruiker op je advertentie klikt.

Het bovenstaande artikel is zeker niet bedoeld als stappenplan om je eerste campagnes op te zetten, maar is wel goed om je een idee te geven over wat SEA omvat. In de praktijk kent SEA een zeer dynamisch en continu ontwikkelend speelveld. Dat houdt in dat SEA marketeers continu op de hoogte dienen te zijn van de laatste ontwikkelingen om zo efficiënt mogelijk te adverteren.

Wat hulp nodig bij SEA inspanningen voor jouw business? We gaan graag met je in gesprek over welke mogelijkheden er voor jouw bedrijf zijn. Klik op de onderstaande button om direct contact op te nemen!